Coventry terveydenhuollon työpaikkoja suomi apteekki kaivot fargo s tuntia

Poimintoja uudesta tupakkalaista

Uusi tupakkalaki tuli voimaan 15.8.

 Uuden tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Lain tarkoituksena on ehkäistä nuoria aloittamasta tupakkatuotteiden käyttöä ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä ja kannustaa ihmisiä lopettamaan tupakkatuotteiden käyttö. Lailla halutaan myös vähentää sivullisten altistumista tupakansavulle.

Aiempi tupakkalaki oli vuodelta 1976, ja sitä ehdittiin muuttaa kymmeniä kertoja. Laista löytyy lisätietoa Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Keskeisiä poimintoja uudesta tupakkalaista

Vähittäismyyntipakkauksiin kuvalliset terveysvaroitukset

Savukepakkauksiin tulee teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät pakkauksesta vähintään 65 prosenttia. Myös sähkösavukkeissa tulee olla terveysvaroitukset.

Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto

Savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Mentoli kielletään siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Myös sähkösavukkeessa höyrystettäväksi tarkoitetuissa nesteissä kielletään tunnusomaisten makujen ja tuoksujen sekä tiettyjen lisäaineiden (mm. vitamiinit ja piristeet) käyttö.

Sähkösavukkeisiin sovelletaan samoja säädöksiä kuin tupakkatuotteisiin

Sähkösavukkeille säädettiin sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille, myynti on luvanvaraista, sähkösavukkeita ei saa markkinoida, tuotetta ei saa pitää esillä vähittäismyyntipisteessä ja käyttö on kielletty samoissa paikoissa kuin tupakointikin.

Maahantuonnin rajoitukset

Suomessa asuvan henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda tupakkatuotteita ja sähkösavukkeiden nikotiininesteitä Suomeen ETA-maiden ulkopuolelta. Säädös ei koske lentoliikennettä. Myös tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti on kiellettyä.

Taloyhtiö voi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin.

Taloyhtiöiden on mahdollista tietyin edellytyksin kieltää tai rajoittaa tupakointia parvekkeilla savun kulkeutumisen perusteella. (Sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien.)

Nuuska ja muut savuttomat tupakkatuotteet

Suomessa kielletään nuuskan tavoin muidenkin savuttomien tupakkatuotteiden (purutupakka ja nenänuuska) myynti ja maahantuonti. Tuonnille asetetaan vuorokausiraja ja uusi enimmäismäärä, mikä tarkoittaa sitä, että kalenterivuorokauden aikana voi tuoda maahan yhden kilon savuttomia tupakkatuotteita.

Autossa ei jatkossa saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Takaisin